Anksioznost

 

Anksioznost je stanje vznemirjenosti, napetosti in strahu, ki ni vezan na konkretno situacijo ali stvar. Oseba ima občutek, da se bo zgodilo nekaj strašnega, pogosto je zelo vznemirjena, velikokrat občuti veliko telesno napetost ali nemir.  Tekom življenja vsakdo od nas doživi občutek neugodja, kot je naprimer strah, skrb…

Anksioznost znaki

Tako je oseba lahko polna skrbi, ima bolečine v prsih, je razdražljiva, ima glavobol, to so le nekateri znaki anksioznosti. Negotovost, kronični stres, preobremenjenost, bolečine v mišicah, bolečine v trebuhu, nezadovoljstvo na delovnem mestu ali pa v zasebnem življenju pa povzročajo, da vedno več posameznikov trpi za zmerno do povečano tesnobo.

Kadar v življenju nimate možnosti izražanja svojih čustev, se pojavi nemir – anksioznost

Kaj je anksioznost?

To je največkrat neprijetna telesna izkušnja, ki postavi visoko steno, ki naj bi nas ubranila pred nevarnostjo sveta. Skupek telesnih senzacij nam sporoča, da je za tem skrito nekaj več.

Če bi si dovolili, bi namesto ankioznosti čutili:

  • strah

  • jezo

  • žalost

  • gnus

  • itd

Osebe, ki trpijo zaradi anksioznosti, podcenjujejo svojo sposobnost, da bi se lahko na adekvaten način borili z vsemi simptomi, poleg tega lahko vidijo problem veliko večji, kot pa je v resnici, tako ima posledično izogibajoče obnašanje, s čimer se problematika le še povečuje. Takšen način borbe z anksioznostjo precej ruši kvaliteto našega življenja.

Anksioznost je lahko tudi spremstvo različnih oblik trpljenja – pri izkušnji depresije, okm-a govori predvsem o procesu, ki ustavlja določena čustva v nas. Zato obravnavamo vsakega posameznika individualno. Pri vsaki osebi posebej je potrebno raziskati kaj je tisto, kar prekinja nezavedno ta proces in katera so ta čustva, ki jih oseba zadržuje v sebi.

Ko je teh čustev enostavno preveč, ko nas preplavijo skrbi, potem je čas, da naredite nekaj zase.

V psihoterapiji imamo pri zdravljenju anksioznosti zelo dobre rezultate. S časoma se posamezniki počutijo boljše. Postopoma pride do spremembe v psihičnem funkcioniranju, posledično pa tudi v življenju.

Zato vam v psihoterapevtskem procesu nudimo varen prostor, kjer lahko podelite vaše misli, čustva, občutke. Ozaveščate nekoristne vzorce, ki ste jih do sedaj ves čas ponavljali in jih nadomestite z novimi, bolj koristnimi za vas. Učite se kako se sproščati in zaupati. Iščete nove, za vas bolj zdrave poti v življenju in se učite prevzemati odgovornost za vaš način delovanja. Odkrivate svoje vire moči in se jih učite uporabljati v svojem življenju.

 Če se tudi vi soočate z anksioznostjo, paničnimi napadi me lahko pokličete na telefonsko številko 041660968 ali mi pišete na info@psihoterapija-jk.si.

Stopite v stik z mano

Na vsa vprašanja vam z veseljem odgovorim. Pošljite povpraševanje ali me pokličite na telefonsko številko.

Telefon

Naslov

Rudnik II/8, Ljubljana

Delavnik

Od ponedeljka do petka od 8h do 20h