Obsesivna kompulzivna motnja

 

Kaj je obsesivno kompulzivna motnja?

Pri obsesivnih mislih, človek na nek disfunkcionalen in pogosto boleč način, skrbi zase.

Prekomerna kontrola katero ta osoba uprizarja je v skladu s prekomernim manjkom nege s strani starševske figure.

Ta oseba se ni naučila intimne, spontane kontrole, tako da na kakršnkoli možen način poskuša z opsesivnimi mislimi držati pod kontrolo čustva, katere smatra za nezaželjene, nesprejemljive, nevarne.

 

Strah, ki ni bil sprejet pri otroku, pri odrasli osebe nastane Teror – na način, da obvešča telo, takrat ko se premik lahko začuti, doživi in vodi k akciji (kadar obstaja možnost da občutimo nesprejemljiva čustva in nagone).

To izgleda kot, da je otrok dobil prvo podporo za doživljavanje izkušnje, vendar je kasneje, ko bi se moral otrok tem emocijam prepustiti, izginila. Tako sedaj telo otroka čuti energijo, vendar nima zaupanja, zato si želi držati vse pod kontrolo.

Znaki obsesivno kompulzivne motnje

 

1. Neodločnost – karakteristika opsesivnih misli

Posesivne misli, nosijo neodločnost katere naredijo vidno notranjo dramo osebe. Ta neodločnost se najpogosteje lahko prepozna v sledečih temah:

2.Varnost/nevarnost (“Ugasnil sem štedilnik/nisam ugasnil štedilnik”, “Zaprl sem vrata/nisem zaprl vrat”)

3.Zdravje(“Imam raka/nimam raka”)

4.Krivica(“Sem/nisem odgovoren”)

5.Perfekcionizem(“Jaz sem ok/ nisem ok”, “to je res dobro/to ni dobro“)

Ta neodločnost jasno ozavešča proces organizma ki je odprt ali zaprt v odnosu na čustva, ki ga privlačijo ali so mu odvečna v tem mučenju “je/ni”.

Dober primer za  tip opsesivnih misli je tudi fenomen anoreksije. Ta motnja vključuje opsesiven strah da bi se zredili. Klienti ki trpijo zaradi te motnje verjamejo da njihovo izrazito suho telo izgleda normalno, kot tudi njihovo obnašanje v zvezi s prehranjevanjem. V tem primeru ravnotako oseba ne vidi problem u takem funkcioniranju.

Kadar se misli doživljajo kot nekaj tujega, nekaj kar prihaja od zunaj. To so misli, impulzi in obnašanja ki se doživljavajo kot grda, nezaželjena, nesprejemljiva in tista, ki niso v skladu z nami.

Te misli pogosto ustvarjajo velik bes, ker so povezane z oralno agresivnostjo ko čutimo bes do osebe od katere smo odvisni in zaradi tega ne zmoremo izraziti teh čustev.

Tu bodo pogosto prisotne fantazije s subjekti in slikami ki so često polne, nabite z nasilnimi, opsesivnimi mislimi o aktivnostih proti tistim, ki jih imamo radi, ki se nam pojavljajo v glavi vezano za takšne slike in prizore.

 

Kaj stoji za obsesivno kompulzivno motnjo – Strah pred separacijo

Strah, ki stoji za tem je najpogosteje strah pred separacijo, strah pred posedovanjem čustev; V tem smislu jezanimiivo,kako motnja pravzaprav privlači misli katere so mesto začetka separacije in diferencijacije oziroma različnosti.

*Zloraba substanc, depresija in druge motnje anksioznosti velikokrat spremljajo OKM (obsesivno-kompulzivno motnjo).

OKM je pogosto dobro skrita motnja, ker izzove sram. Ravno to onemogoča pravočasno prepoznavanje motnje in njeno adekvatno zdravljenje.

 Če se tudi vi soočate z simptomi OKM me lahko pokličete na telefonsko številko 041660968 ali mi pišete na info@psihoterapija-jk.si.

Stopite v stik z mano

Na vsa vprašanja vam z veseljem odgovorim. Pošljite povpraševanje ali me pokličite na telefonsko številko.

Telefon

Naslov

Rudnik II/8, Ljubljana

Delavnik

Od ponedeljka do petka od 8h do 20h