Strah pred spremembami

Ključni dejavnik nestabilnosti

 

  1. Skozi življenje je najbrž vsak izmed nas bil in je še podvržen večim spremembam.

    Sprememba prinaša s seboj občutek globoke nestabilnosti, saj se mora oseba, ki se mora soočiti s spremembo, jo sprejeti in mu zato v zvezi z njo narašča čuden občutek. Kadar se odločimo za spremembe se moramo biti pripravljeni odreči že raziskanemu, varnemu delu sebe in to nam lahko zopet prinese občutke tesnobe.

Spremembe, ki so kot posledica naše osebne rasti nam ne omogočajo vedno zavedne in nezavedne obrambe, ki vsebujejo veliko strahu pred napakami, da se bomo morali vrniti na staro, kar pa si ne želimo.

Na tem mestu ponavadi leži paradoks.

Tisti, ki imajo dobre introspektivne sposobnosti, ki se dojemajo bolj notranje stabilni lahko zaznavajo svoje negativne in pozitivne vidike in nekako zmorejo z njimi. Ker stabilnost najdejo sami v sebi, so bolj samozavestni in lažje sprejemajo te težke občutke.

Na drugi strani pa najdemo ljudi, ki so bolj notranje nestabilni, ki so polni negotovosti, morda so tudi slabše integrirani. Poleg tega se v vsakem od nas nahaja naša Pandorina skrinjica, tisto kar nosimo skrito v sebi in dokler teh stvari ne ozavestimo, nas vodijo v življenju dalje.

Taki ljudje iščejo stabilnost v drugih, delajo cele dneve, si želijo imeti naraščaj, da bi rešili svoj odnos, ki je v krizi, to so tisti, ki se odrečejo ustvarjalnemu delu sebe. Zato jih velikokrat primerjamo z „ekonom lonci“, saj nikoli ne vemo, kdaj jim bo odneslo pokrovko.

Bolj, ko zavračajo sami sebe, bolj jim (ego) dviguje pokrovko, tako nevede ustvarijo še več notranje nestabilnosti, hkrati pa o tem molčijo.

Tako v sebi doživljajo izredno močan stres, velikokrat tudi odreagirajo z očitki, saj v zunanjih dejavnikih iščejo rešitelja.

 V kolikor v sebi čutite voljo za spremembo, potem v vas tli prizadevanje za ustvarjanje, za eksperimentiranje in raziskovanje samega sebe, kar ne pomeni, da se ne soočate z raznimi strahovi. V vsakem človeku obstaja sposobnost izboljšanja, razumevanja in planiranja boljše prihodnosti.

Kot psihoterapevtka sem s hvaležnostjo vaš sopotnik na vaši poti do strukturiranja večje notranje stabilnosti, kar vam omogoča, da zmorete prisluhniti svojim ustvarjalnim pritiskom na spremembe. S temi spremembami bo tisto najpomembnejše dozorelo znotraj vas, in na tak način imelo še večjo moč.

In za zaključek, vsak od nas ima notranji pritisk, ki nas sili k spremembi, nestabilnosti, doživljanju samega sebe, ki ga ne smemo zatreti zaradi strahu pred neuspehom, ampak ga moramo poslušati in ceniti, saj le z lastnimi ustvarjalnimi potiski naše življenje lahko obarvamo z novimi barvami, a vendar z notami vaših osebnih izkušenj.

 

V kolikor si želite raziskati vaše strahove, se znebiti tesnobe, paničnih napadov ali si želite osebne rasti, me lahko pokličete na telefonsko številko 041660968 ali mi pišete na info@psihoterapija-jk.si.

Stopite v stik z mano

Na vsa vprašanja vam z veseljem odgovorim. Pošljite povpraševanje ali me pokličite na telefonsko številko.

Telefon

Naslov

Rudnik II/8, Ljubljana

Delavnik

Od ponedeljka do petka od 8h do 20h