Poročen z MAMO

 Kako pomagati osebi, ki je zlita z materjo, odpreti srce pravi ljubezni in predanosti

 

 

  1. V knjigi Poročen z mamo, avtor govori o patološkem odnosu med materjo in sinom (ali hčerko), ki vodi v resne težave in stiske kasneje v odrasli dobi. Naloga staršev je, da poskrbi tudi za otrokove čustvene potrebe, saj se le takrat oseba lahko razvija in oblikuje svojo identiteto, se nauči zadovoljevati svoje potrebe in uresničevati svoje želje.

  2. Pozitivne izkušnje v otroštvu so temelj veselja do življenja in želje po povezovanju z drugimi, sposobnosti čutenja strasti in v odraslosti, uživanju v spolnosti. Če pa nas v otroštvu zaznamujejo globoke čustvene rane, v našem nezavednem ostanejo zapisi in ostanki nerazrešenih konfliktov, strahov, zamer.

  3. Osebam, ki so se znašle v patološki zlitosti z materjo, so znani težavni odnosi, v spolnosti, na delovnem mestu… Dokler oseba ne ozavesti, kaj je razlog za razdvojenost in zakaj so preveč lojalni do ljudi in organizacij, ki si tega ne zaslužijo, se bodo počutili krivi in nezadovoljni, ujeti v čustveni bolečini. Le zamenjava partnerja ali službe ne bo prinesla zadovoljstva, po katerem tako hrepenijo.

  4. Oseba, ki je nekako ujeta v odnosu z materjo, zadovoljuje njene čustvene potrebe, krivda pa mu preprečuje, da bi se od nje končno dovolj ločil, zgradil lastno identiteto, ugotovil kdo in kaj je, kaj si želi in končno začel živeti svoje življenje. Zgodba se mu pogosto ponovi v njegovih odraslih odnosih, ne zaveda pa se, da je vzrok tem težavam v koreninah njegove preteklosti.

Avtor navaja da  osebe, ki so zlite z materjo, takrat ko so si želeli slediti svojim lastnim željam in živeti svoje življenje, takrat so se počutili ujete, krive in nelojalne.

Med materjo, ki ima otroka rada, in materjo, ki otroka postavlja v središče svojega užitka in zanimanja, s čimer skuša zapolniti praznino v sebi, obstaja velikanska razlika!

  

Vzorci, ki smo jih v odnosih ponotranjili v otroštvu, se aktivirajo v odnosih, ki jih imamo kot odrasli.

Dejstvo je, da nas vse preganjajo sence iz preteklosti. 

Povzeto po knjigi: Poročen z mamo; Dr. Kenneth M.A., in Morgan A.P..

 

 Če ste tudi vi ujeti v pretekla čustva, me lahko pokličete na 041 660 968 ali mi pišete na  info@psihoterapija-jk.si.

Stopite v stik z mano

Na vsa vprašanja vam z veseljem odgovorim. Pošljite povpraševanje ali me pokličite na telefonsko številko.

Telefon

Naslov

Rudnik II/8, Ljubljana

Delavnik

Od ponedeljka do petka od 8h do 20h