Kaj narediti, ko nas preplavijo strahovi?

 

  1. BESEDE– Oziroma ubesedenje te izkušnje. Pomembno je, da imamo informacije o tem kaj se nam dogaja. O samem simptomu. Ko to definiramo in ubesedimo, imamo lahko nad tem kontrolo. V tem trenutku lahko tudi tu preberete kaj se dogaja z vašim telesom, kadar imate te simptome.

2. ZGODOVINA IZKUŠENJ – Razmislite o tem kako se napad začne, kako se konča? Odgovori lahko pomagajo, da oseba postane bolj stabilna. Odgovori vam tudi dajo možnost, da se lahko stanja preplavljenosti predvidi . Sam simptom je tekom napada lahko tako preplavajoč, da oseba pozabi na vse okolnosti, ki bi mu lahko pomagala najti rešitev.

3. ODKRITJE SIMPTOMA – Vsak simptom je tu, ker nam nekaj govori. Razmislite, kakšno sporočilo vam daje? Kakšna je njegova simbolika? Ko vas je vsega strah, npr…da vas bo nekdo napadel, da vas bo povozil avto, ko greste čez cesto, da boste zboleli itd…Kaj vam govori vaš simptom?

4. RESTRUKTUIRANJE PODPORE IN SAMOPODPORE– Razmislite, ali imate podporo v vašem življenju. Na koga se lahko oslonite? Poiščite si podporo. Morda jo v nekom imate, pa ne znate prositi zanjo. Ob napadih je dobro, če imamo na voljo vsaj eno osebo, katero lahko pokličemo, da se pomirimo. Morda v tem trenutku nimate take osebe, takrat vam je lahko na voljo psihoterapevt.

5. NE POZABITE NA DIHANJE – če vas preplavi panični napad, ne pozabite na dihanje. To je eden od osnovnih stebrov samopomoči. Dihanje osebe, ki ima panični napad običajno ni v harmoniji. Pomembno je dihanje, saj si s tem lahko pomagate pri pomirjanju.

6. PIŠITE SI DNEVNIK – še eden po pomembnih podpornih sistemov, kjer si lahko v navaden zvezek zapisujemo kaj vse se nam dogaja ko anksioznost narašča. Na ta način imate nad zadevo neke vrste kontrolo. Poleg tega vam da metoda pomaga, da se počutite manj sami, zapisano pa lahko podelite tudi s svojim terapevtom.

6. PRIHODNOST– Upanje, želje, plani in vse kar predstavlja nove življenjske projekte predstavljajo novi segment podpore za nas.  Zastavite si svoje dolgoročne in kratkoročne plane. Dovolite si čas, da lahko na tem aktivno delate in na koncu to tudi uresničite.

7. KDO SEM JAZ DANES – in na koncu, dovolite si razmislek o vaši življenjski situaciji v kateri se nahajate. Dovolite si videti sebe, videti kako se spreminjate, razvijate….… Ste morda bolj odločni? Ste opazili koliko tega ste že naredili? Spremenili? Se kdaj pohvalite za vse to?

V kolikor mislite, da potrebujete profesionalno pomoč, me lahko pokličete na telefonsko številko 041660968 ali mi pišete na info@psihoterapija-jk.si.

Stopite v stik z mano

Na vsa vprašanja vam z veseljem odgovorim. Pošljite povpraševanje ali me pokličite na telefonsko številko.

Telefon

Naslov

Rudnik II/8, Ljubljana

Delavnik

Od ponedeljka do petka od 8h do 20h